Hur vi jobbade

Twitter har visat sig vara en fröjd för både mig och mina studenter. I en nyligen avslutad kurs var en av poängerna att studenterna skulle bombarderas med alla tänkbara varianter av sociala medier. Vi tvingade dem att skapa konton til höger och vänster för att de skulle få en chans att testa på och utvärdera möjligheterna. Twitter var en av dem.

Eftersom vi hade 160 studenter i kursen och många små examinationsmoment var Twitter ett bra sätt för oss att hålla koll på vad alla gjort. Studenternas instruktioner var följande:

  1. Skapa en blogg
  2. Se filmen Triumph of the nerds och skriv en reflektion i din blogg
  3. Spela in en presentation om ditt liv ur ett teknologiskt perspektiv på screenr.com
  4. Reflektera över veckans föreläsningar varje fredag i din blogg
  5. Gör ett grupparbete som beskriver The whuffie factor med valfria sociala medier.
  6. Twittra varje gång du slutfört en uppgift med länk till artikel/film/mm och tagga på överenskommet vis

Jag kollade sedan i mina sparade sökningar efter #comtechWeekly eller #comtechWhuffie etc och hade på så sätt full koll på när studenterna var klara med sina uppgifter och jag kunde rätta deras arbeten. Jag behövde på sätt inte hålla reda på alla deras bloggadresser mm.

Inför kursen hade jag och min kollega skapat ett gemensamt twitter-konto som vi hjälptes åt att läsa av. Gå gärna in kolla på aktiviteten. 345 tweets på 5 veckor varav majoriteten var svar på studenternas frågor.

Lärdomar

Med twitter måste studenterna fatta sig kort i sina frågor och vi måste fatta oss kort i våra svar. Det gör att kommunikationen blir snabb och tydlig.

Har man twitter i mobilen som jag har kan man svara studenterna när helst de frågar. Det innebär att deras frustration minimeras och de kan arbeta vidare medan ångan är uppe. Att svara på ett tweet samtidigt som man ser på TV är inte besvärligt. Det tar 10 sek.

Transparensen blir 100%-ig jämfört med e-post. Svarar jag på en fråga får alla se svaret. Detta innebär att jag slipper svara på samma frågor 160 gånger.

Att en av kursböckerna bara fanns i 50 ex i Sverige löste jag genom att twittra om bekymret med en mention till författaren (som givetvis också fanns på twitter) som sedermera epostade mig sitt bokmanuskript i PDF-format. Kudos Mark Deuze!

Att studenterna dessutom twittrade under föreläsningarna gjorde att jag fick direkt input på vad de tyckte om de olika gästföreläsarna och ibland även räta ut vissa frågetecken.

Det var enkelt att administrera alla arbeten som gjordes online genom att alla studenter angav en given hash-tag och länken till sitt arbete.

Vill du ha fler tips på hur du kan använda Twitter i undervisningen har du 60 st här.